Skip to main content

Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedaviler ile her yaşta problemlerinizi çözmek mümkün olsa da bazılarını büyümeden önlemek de elimizde. 8 yaşından itibaren bazı problemlere müdahale ederek, çocuklarımızı ileride çok büyük tedaviler görmekten kurtarabiliriz. En önemlisi çocuğunuzun 7 yaşındaki ilk ortodontik kontrolünü yaptırmayı sakın unutmayın. Çocuğunuzun dişleri sıralanmış görünse de, sadece bir ortodonti uzmanının anlayabileceği bir probleme sahip olabilir.

Çocuklar İçin Ortodontik Tedavi Gerektiren Durumlar

  • Ağızla ilgili olumsuz alışkanlıklar (parmak ya da dudak emme, ağızdan nefes alıp-verme ya da yanlış dil pozisyonu)
  • Erken ya da geç zamanda sallanıp düşen süt dişleri veya sürekli dişlerin ağıza gelmesiyle ilgili problemler (bazıları sadece röntgende
    görünebilir)
  • Dışarıya doğru fırlak konumlanmış üst ön dişler (çarpma ya da düşme sonucunda kolayca zarar görebilir)
  • Ön ya da arka bölgede çapraşıklıklar
  • Isırma ya da çiğneme sırasında yaşanan güçlükler
  • Ön bölge dişlerinde çapraz kapanış ilişkisi (ön dişlerde aşınmalara sebep olabilir, şiddetli durumlarda çenenin istenmeyen şekillerde
    büyümesine sebep olabilir)
  • Arka bölge dişlerinde yanlış kapanış ilişkisi (alt çenenin kapanış sırasında kaymasına ya da tek tarafa doğru büyümesine sebep olabilir)
  • İstenmeyen, kötü dış görünüm

Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi (Diş Teli Takılması)

Herkes aynada kendisini gördüğünde sıcacık, güzel ve içten bir gülüşle karşılaşmak ister. Günümüzde yaygın bir problem olan diş bozukluğunun tedavisi mümkündür. Bu nedenle herkes istediği gülüşe sahip olabilir. Dişlerinden rahatsız olan herkes, dilediği yaşlarda ortodontik tedaviye başvurabilir. Ancak çocukluk döneminde 11-12 yaş civarında dişlerin tamamlanması ile ortodontik tedaviye başlanması daha iyi olacaktır. Ayrıca bu durum pek çok sağlık durumu açısından da etkilidir.

Bunlar:

  • Dişlerdeki sorunlar daha erken teşhis edilir.
  • Çenede sorun varsa erken teşhis konulur ve büyüme döneminde daha sağlıklı sonuçlar alınır.

Ergenlik döneminin başı ile birlikte çocuğun ağzında süt dişleri hemen hemen tamamlanmış olur ve bu dönem ortodontik tedavinin ve diş teli takılmasının en verimli olduğu dönemdir. Çünkü hem istenilen sonuca daha erken ulaşılır, hem de gelişme dönemi olduğu için tedavi biraz daha rahat olur. Ayrıca en önemli fayda, erken teşhistir. Erken dönemde yapılan ortodontik kontrol ve tedaviler başka sağlık sorunlarının ilerlemesini engeller.

Çocuklarda Ortodontik Tedavilerin Avantajları

Çocuklarda ortodontik tedaviler, ileride oluşabilecek diş ve çene bozukluklarını engellemek adına uygulanan tedavilerdir. Erken yaşta yapılan ortodontik tedaviler geleceğe güzel ve sağlıklı gülüşler kazandırır. Aynı zamanda çocuklarda ortodontik tedavilerin çeşitli avantajları vardır;

  • Çocuklarda erken yaşlarda uygulanan ortodontik tedaviler dişlerin olması gerektiği gibi sağlıklı ve düzenli çıkmasını sağlar.
  • Erken yaşta ortodontik tedaviler gelecekte oluşabilecek ağız ve diş problemlerini engeller.
  • Ortodontik tedaviler ile diş büyümesi ve çene gelişimi sağlıklı bir şekilde meydana gelir.
  • Çocuklarda ortodontik tedavilerin ardından fiziksel görünüş olumlu yönde etkilenir ve çocuklarda özgüven artışına sebep olur.
  • Diş etinde oluşabilecek hastalıklar ve çürüklerin önüne geçilir.

Çocuklarda Invisalign Tedavisi

Şeffaf plaklar dişlerin sadece dış yüzeyini kapladığı için konuşma konusunda bir sıkıntı yaşanmasını engeller. Bununla birlikte şeffaf plaklar yemek yerken çıkarıldığı için sabit tellere göre daha hijyeniktir. Özellikle bu özelliği ile çocukların kullanımına uygundur.  Sabit teller, süt dişleri düşüp daimi dişler ortaya çıktığında uygulanırken, şeffaf plaklar süt dişlerinin üzerine uygulanabilmektedir. Diş telleri dıştan bakıldığında belli olurken, şeffaf plaklar transparan yapısı ile dışarıdan bakıldığında belli olmazlar. Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Ancak 1.büyük azı dişi ve ön keser dişlerin var olması gerektiği için çocuklarda ortalama 7 yaşında telsiz ortodonti (invisalign) tedavisi uygulanabilir. İnvisalign tedavisinin yanı sıra çocuklarda diş teli tedavisi de uygulabilir.

Çocuklarda Ortodontik Tedaviler Kaç Yaşında Başlamalı ?

Çocuklarda ortodontik tedaviler ne kadar erken başlarsa o kadar oluşabilecek diş ve çene bozukluklarının önüne geçilir. Bu nedenle 7-9 yaşları arasından itibaren diş hekimi kontrollerinin başlaması önerilir. Eğer bir problem tespit edilirse en geç 11-12 yaşlarında tedaviye başlanması, problemlerin önüne geçilemeyecek duruma gelmesini engeller.

Çocuk Ortodonti Tedavi Süresi

Çocuklarda ortodontik tedavi süreci ortalama 1 ve 3 sene arasındadır. Ancak bu süre diş problemine, yaşa ve tedavi sürecindeki uyumluluğa göre değişmektedir.

Yazar: Dr.Caner Balta

Çocuklarda Ortodontik Tedavi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda Ne Gibi Diş Bozuklukları Görülebilir?

Çocuklarda erken yaşlarda hem iskeletsel, yani alt çenenin ya da üst çenenin yetersiz büyümesi ya da fazla büyümesi, hem de dişsel, yani yerine gelemeyen dişlerin sebep olduğu çapraşıklıklar, problemler görülebilir. Bunlar 6 yaşından itibaren belirginleşmeye başlayabilir.

Ortodontik Bozukluklar (diş çapraşıklıkları ve çene bozuklukları) Çocuklarda Ne Zaman Tedavi Edilebilir?

Bu problemler çocuklarda 7 yaşından itibaren tedavi edilebilir. Ama bu her zaman 7 yaşında tedaviye başlayacağımız anlamına gelmiyor, burada hastamızın ağzındaki problemin ne olduğu önemli.

Çocuklarda İlk Kontrol Kaç Yaşında Yapılmalı?

Çocuklarda ilk ortodonti kontrolü 7 yaşında yapılmalı.

Çocuk Ortodonti Tedavi Süresi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda ortodontik tedaviler erişkin hastalara göre daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Tedavinin iskeletsel problemleri düzeltmeye yönelik mi ya da sadece dişlerin sıralanmasına yönelik mi yapıldığına göre tedavi süresi şekillenecektir. İskeletsel problemler – hastadan hastaya ve problemin türüne göre değişiklik göstermekle birlikte- 6- 12 ay aralığında tedavi edilebilir. Dişlerin sıralanması için gereken süre ise 12- 24 ay arasında değişiklik gösterir.

Çocuğumun Dişleri İyi Görünüyor Yine De Doktora Götürmeli Miyim?

Bu sorunun cevabı evet. Çocuklarda bir çok problem ilk bakışta fark edilmeyebilir. Sadece röntgende görülen eksik dişler, çene darlıkları ya da kapanış bozuklukları anne baba tarafından kolaylıkla gözden kaçırılabilir. Bunun için çocuklar mutlaka kontrol için bir ortodonti uzmanına görünmeli.

Bu Problemler Çocuklarda Genetik Mi, Doğuştan Mı Oluyor Yoksa Daha Sonra Mı Oluşuyor?

Her iki durumda mümkün. Bu problemlerin bir kısmı çocuklarda anne baba tarafından aktarılan genler ile ortaya çıkar. Anne ve babadan uyumsuz büyüklükte çene ve dişlerin çocuğa aktarılması boşluklu dişlere ya da şiddetli diş çapraşıklıklarına sebep olabilir. Kapanış bozuklukları da yine genetik olarak anne ve babadan gelen genler ile çocuklarda alt çenenin fazla büyümesi ya da üst çenenin yetersiz gelişimi gibi problemler olarak karşımıza çıkabilir.

Bazı durumlarda da bunlar çocuklar doğduktan sonra ortaya çıkar. Erken çürüyen süt dişleri, uzun süreli emzik- biberon kullanımı, ya da parmak emme, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar doğumdan sonra problemlere yol açabilir.

Çene Darlığı Dışarıdan Fark Edilir Mi, Anne Baba Fark Edebilir Mi?

Özellikle üst çene darlığı, daha çok arka bölge dişlerde belirgin olan bir durumdur. Bu sebeple bu problemleri karşıdan bakarak farketmek genellikle çok kolay olmaz. Detaylı bir muayene ile ortodonti uzmanı tarafından varlığının tespit edilmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Gelişiminde Beslenmenin Önemi Var Mı?

Çocukların hem anne karnında hem de doğumdan sonra dişlerinin yapısını oluşturan temel maddeleri alması kritik önemdedir. Bunun için çocukların diyetlerinde özellikle kalsiyum ve protein içeren besinlerle beslenmeleri, daha sağlıklı bir diş yapısına sahip olmalarını destekler. Şekerli yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, çocukların ağzında uzun süreler şekerli yiyecekleri bulundurmaması, yine şekerli içeceklerin kullanımının sınırlandırılması, sağlıklı diş yapısının korunması açısından da çok önemlidir.

Rahat Nefes Alamama Çocuklarda Problemlere Sebep Olur Mu, Uykuda Doğru Solunum İçin Alınabilecek Bir Önlem Var Mı?

Çocukların (ve tabi ki erişkinlerinde) burunlarından rahat soluk alıp verebilmeleri, ağız sağlığı için olduğu kadar bütün vücut sağlığı için de önemlidir. Çocukların burun solunumunu engelleyen; geniz eti, büyüyerek solunum yolunu tıkayan bademcikler gibi problemlerin bir pediatrist ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.

Buna ek olarak solunum problemlerinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de üst çene darlığıdır. Dar üst çene solunum yolu hacmini küçülterek çocukların rahatça soluk alıp vermesini engeller ve ağızdan nefes alma ile bu durumun desteklenmesi ihtiyacını yaratır.Bir diğer hazırlayıcı durum ise alt çenesi geride olan çocuklarda ortaya çıkar. Geride konumlanan alt çenede benzer şekilde solunum yolu hacmini azaltarak, çocukların ağızlarından nefes almasına yol açar. Ağızdan soluk alıp vermek ise, diş çürükleri ve kapanış problemleri için elverişli bir ortam hazırlar.

Bunun için bir ortodontik muayene sonrasında bu durumların varlığının tespit edilmesi, ihtiyaç durumunda çocukların mutlaka üst çene darlıklarının ve alt çene gelişim geriliklerinin tedavi edilmesi gerekir.

Çene Darlıkları Çocukların Beslenmesinde Probleme Yol Açar Mı, Çocukların Gelişiminde Etkili Midir?

Beslenmenin ilk adımı olan çiğneme alt ve üst dişlerin karşılıklı ilişkisinin düzgün olması ile sağlanabilir. Üst çene darlıklarında alt ve üst çene dişleri arasındaki ideal ilişki sağlanamayacağı için, çocukların yeterince çiğnemeden yutmasına ve bazı durumlarda çocuklarda doğru çiğneyemediği için yemekten kaçınma davranışlarına sebep olabilir.

Beslenme ile ilgili aksaklıklar da çocukların gelişimleri için gerekli yapı taşlarını düzenli alamamasına yol açar.

Hangi Durumlarda Tedaviye Erken Yaşlarda Başlamak Gerekir, Tedaviye Erken Yaşta Başlamamanın Zararları Var Mıdır?

Yukarıda bahsettiğimiz, üst çene darlıkları, üst çenenin gelişim yetersizliği, alt çenenin üst çeneye göre önde konumlanması ya da şiddetli diş çapraşıklığı gibi şikayetlerde tedaviye erken yaşlarda başlamak, ileride yapılması gereken çok daha komplike tedavilerden çocukları kurtarabilir.

Doğru zamanda planlanarak başlanan tedaviler çocuklara zarar vermez, tam tersi önemli faydalar sağlar.

Diş Yamukluğunun Sebebi Çene Darlığı Mıdır, Çeneler Genişletilince Yamukluk Geçer Mi?

Birçok durumda çapraşıklıkların sebebi üst çenenin ya da alt çenenin sağ-sol yönde darlığı değildir. Çenelerin genişletilmesi, dişlerin sıralanması için bir miktar yer ve avantaj sağlasa da, problemin çözülmesi için tek başına yeterli olmaz, ortodontik tedavi ile dişlerin sıralanması gerekir.

Çocuklar İçin Tek Tedavi Yöntemi Tel Takılması Mı, Tellerden Başka Bir Tedavi Yöntemi Yok Mudur?

Çocuklar için erken dönemde kullanabilecekleri damaklıklara ve sonrasında dişlere takılan sabit tellere ve braketlere uzun zamandan beri aşinayız.

Artık yeni durumda çocukların dişlerini sıralamak ve kapanış problemlerini çözmek için teller yerine kullandığımız şeffaf plaklar ile yaptığımız ortodontik tedaviler var. Bu yöntemler ile erken yaşlarda tedavilere başlayarak birkaç problemi aynı anda çözme imkanı yakalayabiliyoruz.

Teller Ya da Şeffaf Plaklar Arasında Çocukların Rahatlığı Arasında Bir Fark Var Mı, Çocukların Daha Az Randevu İle Doktora Gelmesi Mümkün Mü?

Şeffaf plaklar çocukların tellerden farklı olarak gerektiğinde çıkarabileceği aygıtlar. Bu da iki önemli avantaj sağlıyor, birincisi çocuklar plakları çıkardıklarında ağızlarında hiçbir tel olmadığı için rahatça beslenebiliyorlar; ikincisi ise plaklar çıkarıldıktan sonra dişler fırçalandığı için çocuklar dişlerini daha rahat fırçalayabiliyor ve dişlerin çürümesi ihtimali çok daha azalıyor.

Tellerin Takılması İçin Ya Da Tedaviye Başlanması İçin Bütün Dişlerin Ağıza Gelmesi Gerekli Mi?

Burada ortodonti uzmanının vereceği karar çok önemli, kimi durumlarda bütün dişlerin ağza gelmesini beklemek gerekirken, kimi zaman ise erken müdahale ile dişlerin hepsini beklemeden tedaviye başlanabilir.

Erken Yaşta Düzeltilen Dişler Gelişme Çağında Ya Da 18 Yaşından Sonra Tekrar Bozulur Mu?

Dişlerin erken yaşta düzeltilmesi ve bunun sonucunda alt ve üst dişler arasındaki ideal kapanış ilişkisinin kurulması ilerleyen yaşlarda diğer dişlerin de ağızda doğru yere gelmesini sağlar. Erken yaşta tedavi edilen hastalarımızı belli aralıklarla takip ederek gelişimin doğru yönde olup olmadığını kontrol ederiz.

20 Yaş Dişlerinin Gelmesi Dişlerin Bozulmasına Sebep Olur Mu?

Dişler doğru sıralanmış ve birbirleriyle doğru temas ilişkisi içindelerse, 20 yaş dişlerinin gelmesi herhangi önemli bir problem oluşturmaz. Ama ağız içerisinde yerleri olmadığı durumların tamamında 20 yaş dişlerinin çekilmesini tercih ederiz.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Çocuklarda diş teli takıldıktan sonra beslenme konusu dikkat edilmesi gereken bir  konudur. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturularak çocuğumuzun alışkanlık edinmesini sağlamalıyız. Özellikle asitli içeceklerden, yapışkan yiyeceklerden (lokum,çikolata) ve kuru yemişlerden uzak durulması gerekir. Meyve gibi sert besinlerin küçük parçalar halinde tüketilmelidir.

Headgear Neden Erken Yaşta Takılmalıdır?

Üst çene gelişimi erken yaşta başlayıp erken yaşta sonlanmaktadır. Bu sebepten diş tedavisinde iskeletsel bir etki bekleniyorsa headgear 8-11 yaş aralığında takılmalıdır.

Invisalign Tedavisi Nasıl Fiyatlandırılır?

Invisalign şeffaf plakları ile yapılmasına karar verilen ortodontik tedavinin fiyatı, probleminizin şiddetine ve kliniğin fiyatlandırma politikasına göre değişiklik gösterir.

Bize Ulaşın.

Randevu Alın
Kapat
whatsapp